Alžběta Pomořanská, narozena asi 1347, byla dcerou pomořanského vévody Bogislava V. a vnučkou polského krále Kazimíra I. Velikého.

Karel IV. se s ní oženil v dubnu 1363 v Krakově. Prostřednictvím tohoto sňatku se mu podařilo narušit protilucemburskou koalici, v níž stáli uherský i polský král a rakouský vévoda. Jako druhá z Karlových manželek byla během italského tažení v roce 1368 korunována císařovnou. Společně s Karlem založili v Římě špitál pro české poutníky. S politicky nijak ambiciózní Alžbětou měl Karel IV. šest dětí.

Alžběta Pomořanská, narozena asi 1347, byla dcerou pomořanského vévody Bogislava V. a vnučkou polského krále Kazimíra I. Velikého. Karel IV. se s ní oženil v dubnu 1363 v Krakově. Prostřednictvím tohoto sňatku se mu podařilo narušit protilucemburskou koalici, v níž stáli uherský i polský král a rakouský vévoda. Jako druhá z Karlových manželek byla během italského tažení v roce 1368 korunována císařovnou. Společně s Karlem založili v Římě špitál pro české poutníky. S politicky nijak ambiciózní Alžbětou měl Karel IV. šest dětí.

Karel IV. - Alžběta Pomořanská
Kód položky 93125033
19 290 Kč