Chrám založil Karel IV. na místě staré románské baziliky, která v 11. století nahradila rotundu postavenou v před rokem 935 sv. Václavem.

Impulzem k zahájení stavby bylo povýšení pražského biskupství na arcibiskupství v roce 1344. Stavbu původně vyprojektoval a výstavbu zahájil Francouz Matyáš z Arrasu, který v Praze na tomto díle pracoval až do své smrti. Jeho nástupce Petr Parléř projekt přepracoval ve stylu pozdní gotiky s prvky rané renesance. Katedrála je spjata s korunovacemi českých králů i s uložením ostatků Přemyslovců a jejich předchůdců. Byla vybudována s velkou úctou k předkům a vybavena nádherou, jakou mohla doba jejího vzniku poskytnout. Stěny byly vyzdobeny 1345 kusy broušených ametystů a jaspisů, malbami mistra Oswalda.

Kapli dominuje socha sv. Václava, která je dílem Jindřicha Parléře.

Chrám založil Karel IV. na místě staré románské baziliky, která v 11. století nahradila rotundu postavenou v před rokem 935 sv. Václavem. Impulzem k zahájení stavby bylo povýšení pražského biskupství na arcibiskupství v roce 1344. Stavbu původně vyprojektoval a výstavbu zahájil Francouz Matyáš z Arrasu, který v Praze na tomto díle pracoval až do své smrti. Jeho nástupce Petr Parléř projekt přepracoval ve stylu pozdní gotiky s prvky rané renesance. Katedrála je spjata s korunovacemi českých králů i s uložením ostatků Přemyslovců a jejich předchůdců. Byla vybudována s velkou úctou k předkům a vybavena nádherou, jakou mohla doba jejího vzniku poskytnout. Stěny byly vyzdobeny 1345 kusy broušených ametystů a jaspisů, malbami mistra Oswalda. Kapli dominuje socha sv. Václava, která je dílem Jindřicha Parléře.

Chrám sv. Víta
Kód položky 93025035
898 Kč