Starý židovský hřbitov patří mezi nejstarší a nejlépe dochované hřbitovy v Evropě.

Byl založen v první třetině 15. století a naposledy se tu pohřbívalo roku 1787. Na jeho ploše se nachází téměř 12 tisíc náhrobků, hrobů je ale několikanásobně více. Přes několikeré rozšiřování hřbitova byla jeho velikost nedostačující, takže na hřbitov byly naváženy další vrstvy půdy a vznikaly vrstvy hrobů nad sebou. Nejstarší čitelný náhrobek z roku 1439 připomíná básníka a rabína Avigdora Karu. Vyhledávané jsou náhrobky Jehudy Löwa ben Bezalela či Davida Oppenheima, vědců Davida Ganse a Josefa Šeloma Delmediga nebo primase Mordechaje Maisela ze 17. a 18. století.

Židovský hřbitov je úzce spojen s vírou, že člověk byl stvořen k obrazu Božímu a že bude vzkříšen, a proto tělo zesnulého ukládají v bílém plátnu do země. Hřbitov je považován za posvátné místo, a existuje proto řada různých předpisů, které mají být na židovském hřbitově dodržovány. Mezi nařízení patří například zákaz jídla a pití či zákaz vstupu zvířat, zejména však požadavek neporušitelnosti hrobů na věčné časy.

Starý židovský hřbitov patří mezi nejstarší a nejlépe dochované hřbitovy v Evropě. Byl založen v první třetině 15. století a naposledy se tu pohřbívalo roku 1787. Na jeho ploše se nachází téměř 12 tisíc náhrobků, hrobů je ale několikanásobně více. Přes několikeré rozšiřování hřbitova byla jeho velikost nedostačující, takže na hřbitov byly naváženy další vrstvy půdy a vznikaly vrstvy hrobů nad sebou. Nejstarší čitelný náhrobek z roku 1439 připomíná básníka a rabína Avigdora Karu. Vyhledávané jsou náhrobky Jehudy Löwa ben Bezalela či Davida Oppenheima, vědců Davida Ganse a Josefa Šeloma Delmediga nebo primase Mordechaje Maisela ze 17. a 18. století. Židovský hřbitov je úzce spojen s vírou, že člověk byl stvořen k obrazu Božímu a že bude vzkříšen, a proto tělo zesnulého ukládají v bílém plátnu do země. Hřbitov je považován za posvátné místo, a existuje proto řada různých předpisů, které mají být na židovském hřbitově dodržovány. Mezi nařízení patří například zákaz jídla a pití či zákaz vstupu zvířat, zejména však požadavek neporušitelnosti hrobů na věčné časy.

Starý židovský hřbitov v Praze
Kód položky 93120007
10 960 Kč